Кошик
335 відгуків

Морква дика насіння, 500 г

Морква дика насіння, 500 г
  • Морква дика насіння, 500 г, фото 2
  • Морква дика насіння, 500 г, фото 3
  • Морква дика насіння, 500 г, фото 4
  • Морква дика насіння, 500 г, фото 5
  • Морква дика насіння, 500 г, фото 6
  • Морква дика насіння, 500 г, фото 7
  • Морква дика насіння, 500 г, фото 8

164 ₴

  • Готово до відправки
+380989584889
  • +380 (98) 958-48-89
    Телефон, Viber, Telegram
  • +380 (63) 429-68-63
Морква дика насіння, 500 гМорква дика насіння, 500 г
164 ₴
Готово до відправки
+380989584889
  • +380 (98) 958-48-89
    Телефон, Viber, Telegram
  • +380 (63) 429-68-63
У компанії підключені електронні платежі. Тепер ви можете купити будь-який товар не покидаючи сайту.
Законом не передбачено повернення та обмін даного товару належної якості
Опис
Характеристики
Інформація для замовлення

Морква дика

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії

Морква дика
Морква дика
Морква дика
Загальний вигляд квітучої рослини
 
 

Морква дика, або звичайна Морква (лат. Dáucus caróta) — дворічна, рідше однорічна трав'яниста рослина, вид роду Морква (Daucus) сімейства Зонтичні.

Етимологія

Родова назва, ботанічний латинське Daucus, утворено безпосередньо від ін-грец. δαῦκος, назви деяких диких зонтичних, таких, як дика морква або борщівник золотистий. У народній латині морква називали daucum, від ін.-грец. δαῦκον, варіант δαῦκος, або cariotta, carōta, від ін.-грец. καρῶτον «морква». Carōta взято як видової назви дикої моркви.

Корінь цього слова грец. δαίω (daі) означає запалювати, зігрівати, натякаючи на їдкий смак плодів[2].

Поширення

У дикому вигляді росте в Європі, Північній Африці, Західній і Середній Азії[3].

На території Росії зустрічається в південних районах європейської частини[2].

Культивується протягом чотирьох тисяч років[4], в даний час виведено безліч різновидів і культиварів (сортів) цього виду.

Росте по краях полів, на перелогах, сухих луках, серед чагарників, по узбіччях доріг, в садах і городах.

Морква дика.
Ботанічна ілюстрація з книги К. А. М. Линдмана Bilder ur Nordens Flora, 1917-1926

Ботанічний опис

Дворічна рідко однорічна рослина.

Корінь м'ясистий, потовщений, різноманітного забарвлення і форми, довгий.

Стебло висотою 25-100 см розвивається на другому році життя, просте або у верхній частині розгалужене, поздовжньо-борозенчасте, шерстисто-волосисте, як і листки, рідко майже голий.

Листя трикутні, яйцевидні або двічі або тричі довгасто-перисторозсічені, 14-20 см завдовжки і 4-6 см завширшки. Нижнє листя на довгих черешках, верхні — сидячі на довгастому, по краю біло-пленчатом піхву. Часточки останнього порядку яйцеподібні або довгасті, зубчасті або надрізані, по краях злегка завороченные в нижню сторону, нагорі тупуваті з коротким остроконечием.

Суцвіття і плоди.

Квітки частиною двостатеві, частиною тичинкові; зубці чашечки дрібні; пелюстки білі або жовті, рідко рожеві або пурпурові. Суцвіття — багатоквітковий, складний, 10-50-променевої парасольку, 4-10 см у поперечнику, листочки обгортки численні.

Плоди еліптичні, складаються з двох напівплодиків з чотирма реберцями, забезпечених довгими шипами.

Цвіте у червні—липні. Плоди дозрівають в серпні.

Хімічний склад

У всіх частинах рослини міститься ефірне масло, що надає їм специфічний запах.

У коренях культурних червоно - і желтомясных сортів міститься каротин, тіамін, рибофлавін, пантотенова і аскорбінова кислоти, цукру (4,5—15 %), флавоноїди, жирні та ефірні олії, умбеліферон, солі кальцію, фосфору, заліза, мікроелементикобальт, мідь, бор, йод та ін Насіння моркви дикої містять до 1,6 % ефірної олії, складовими частинами якого є α - і β-пінен, лимонен, гераніол, цитраль, каротол, азарон та ін., жирне масло, що включає гліцериди петрозелиновой, пальмітинової, олеїнової і лінолевої кислот. У квітках містяться флавоноїди кверцетин і кемпферол, а також антоціанові з'єднання. У плодах до 20 % жирної олії, а також флавоноїди похідні.

У складі ефірної олії з надземної частини дикої моркви знайдені наступні компоненти: α - і β-пінен, камфен, сабінен, α - і β-фелландрен, α - і γ-терпін, лімонен, n-цимол, дауцен, β-елемен, каріофілен, хамазулен, γ-кадинен, бергаптен, каротол, даукол, апоренон, юніперкамфора, гераніол, геранілацетат та ін. Ефірне масло з коріння дикої моркви містить α - і β-пінен, каротол, аліфатичні альдегіди, мурашину і оцтову кислоти.

Гераніол володіє антибактеріальною активністю по відношенню до дифтерійної палички і гемолітичного стрептокока.

Коренеплоди моркви посівної — підвиди моркви дикої.

Значення і застосування

Морква використовувалася людиною протягом вже близько 4 тис. років. Згадується у стародавніх греків і римлян. Спочатку вирощувалась як лікарський засіб, а потім як харчову та кормову рослину. В Росію завезли в XVI столітті.

Квітки плодоносних стебел другого року дають медоносним бджолам нектар[5].

Застосування в кулінарії

Коріння і плоди дикої і культурної моркви можуть бути використані як пряність. Плоди, які мають пекучим пряним смаком, вживають як приправу до страв, використовують в маринадах, лікеро-наливочном виробництві. Перевірені і схвалені як прянощі при обробці риби. Плоди можуть знайти застосування в консервній промисловості.

Коренеплоди культурної моркви використовують в їжу в сирому і вареному вигляді для приготування перших і других страв, пирогів, маринадів, консервів та ін З моркви отримують каротин і морквяний сік.

Згідно з директивою Євросоюзу морква є одночасно і фруктом, і овочем, що дозволяє, наприклад, Португалії легально виробляти і експортувати морквяне варення, яке, за правилами Євросоюзу, може провадитися тільки з фруктів[6].

Застосування в медицині

Морква (ілюстрація з медичного трактату «Віденський Діоскорид», Візантія, VI століття)

За змістом каротину морква поступається лише солодкого перцю. Моркву і морквяний сік призначають хворим з гіпо- і авітаміноз А. Експериментально встановлено, що морква активізує внутрішньоклітинні окислювально-відновні процеси, регулює вуглеводний обмін, має антисептичну, протизапальну, знеболюючу і ранозагоювальною властивостями. Лікування морквяним соком рекомендують при захворюваннях, пов'язаних з порушенням мінерального обміну (жовчнокам'яна хвороба, метаболічні поліартрити), показано вживання морквяного соку в перші дні після інфаркту міокарда, а також для вагітних жінок, годуючих матерів, дітей. Свіжий морквяний сік використовується також при анемії, гипоацидних гастритах. Проте свіжа моркву і морквяний сік протипоказані при загостренні виразкової хвороби і ентеритах.

З насіння моркви отримували препарат «Даукарин», що представляв собою суму флавоноїдів, який має спазмолітичну, судинорозширювальну дією на коронарні і периферичні судини, розслаблював гладку мускулатуру, надавав заспокійливу дію на центральну нервову систему. Даукарин застосовували при хронічній коронарній недостатності, що виявляється болями в області серця і за грудиною в спокої або після фізичного напруження.

Рідкий екстракт моркви дикої входить в комплексний препарат «Уролесан», використовуваний при різних формах сечокам'яної і жовчнокам'яної хвороби, інших захворюваннях жовчних шляхів[2].

Морква здавна високо цінували в косметиці, вважали її еліксиром здоров'я та краси. При сухою і млявою шкірі морквяний сік використовують не тільки внутрішньо, але і зовнішньо, для живильних масок. Морквяний сік, до якого додають кілька крапель лимонного соку, застосовують при відбілюванні шкіри особи і проти веснянок. А при втиранні морквяного соку в суміші з лимонним у шкіру голови волосся краще ростуть і набувають гарний блиск.

В якості лікарської сировини використовують плоди моркви дикої — Fructus Dauci carotae. Їх заготовляють зрілими і сушать при температурі 50-60 °C[2].

Класифікація

Таксономія[ред. | ред код]

Вид Морква дика входить в рід Морква (Daucus) сімейства Зонтичні (Apiaceae) порядку Зонтикоцветные (Apiales).

Основні
Країна виробникУкраїна
Вікова групаБез обмежень
Рік збору
Рік збору2023
  • Ціна: 164 ₴

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner